İçindekiler
1. Kıl Dönmesi
2. Kıl Dönmesi Nedenleri
3. Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kıl Dönmesi
Tıp dilinde pilonidal sinüs olarak adlandırılan kıl dönmesi, hayat konforunu oldukça düşüren bir rahatsızlıktır. Adından da anlaşılacağı gibi deri tabakasındaki kıl köklerinde meydana gelen bu rahatsızlık, insan kılının normal şartlar altındaki gelişimine ters bir durumdur. Kılın ters dönmesi ya da başka vücut uzuvlarındaki kılların derinin alt tabakasına geçmesi sonucunda kıl kökünde kıllar birikir. Kılların biriktiği kıl kökü, ilerleyen zamanlarda deri hücresi atıklarının da bu bölgede toplanması ile dolmaya başlar. Bu da insanların derilerinde acı hissetmelerine neden olur. Kıl dönmesi belirtileri genellikle çok basit şekillerde ortaya çıkabilse de bazı durumlarda insanlar kendilerine rahatsızlık veren bu durumun ne olduğunu anlayamayabilir.
Toplumda çoğunlukla erkeklerde görülen kıl dönmesi, kadınlarda da görülebilmektedir. Erkekler, testosteron hormonu etkisi ile daha çok kıl köküne sahip olurlar ve fizyolojileri kıl dönmesine daha yatkındır.
İlerlemiş olan kıl dönmesi vakalarında enfeksiyon, çevreleyen kıl foliküllerine yayılabilir ve deri altı yaygın bir enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bu durum, nadir olmakla birlikte kayıtlı vakalar arasında mevcuttur.
Kıl dönmesi problemi, çoğunlukla 15-26 yaş aralığındaki genç bireylerde olmaktadır. Bu yaşlarda artan hormon aktivitesi ve buna bağlı tüylenme durumu, kıl dönmesinin oluşmasına uygun bir ortam yaratmaktadır.
Kıl Dönmesi Nedenleri
Kıl dönmesine neden olabilecek durumlar, yaş ve hormon aktivitesinin yanında kıl folikülü yapısı da olabilmektedir. Bazı bireylerin kıl kökleri, kıl dönmesi rahatsızlığının ortaya çıkması için uygun bir yapıya sahiptir.
Fazla kilolar da kıl dönmesinin nedenleri arasında olabilmektedir. Özellikle fazla kilolu olup çok oturan insanlarda bu olumsuz durumun yaşanma ihtimali daha yüksektir.
Sıklıkla kuyruk sokumunda ortaya çıkan kıl dönmesi durumu ise bu bölgedeki vücut kıvrımı nedeni ile kılların daha derinlere doğru ters dönmesi ile ortaya çıkabilmektedir.
Gün içerisinde hareketsiz kalınarak icra edilen mesleklere mensup kişilerde kıl dönmesi, daha sık görülebilir. Araç kullananlar ve masa başında çalışanlar bu durumla daha çok karşılaşabilir.
Kıl yoğunluğu yüksek olan kişilerde kıl dönmesinin ortaya çıkması daha olasıdır. Bu gruptaki kişiler, kıl dönmesi belirtileri ile sıklıkla karşılaşmaktadırlar.
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi rahatsızlığı, vücudun vermiş olduğu olağan ve yerinde bir tepkidir. Kıl birikmelerinin işgal ettiği foliküller, zamanla hücre artıklarının artması nedeniyle iltihaplanabilmektedirler. Bu durum kıl kökünün apse yapması olarak da adlandırılabilmektedir. Bu durumla beraber, vücut savunma hücreleri bu bölgedeki sıcaklığı artırır ve buralarda toplanmaya başlar. Buradaki amaç, oluşacak enfeksiyonun vücuda dağılmasının engellenmesidir. Bahsedildiği gibi vücudun bağışıklık sisteminin verdiği bu tepki kıl dönmesi belirtileri arasındadır. Aşağıda yer alan yaygın belirtiler, tamamen bu biyolojik savaşın sonucunda ortaya çıkmaktadır.
- Kıl kökünde şişlik(immün sistem savaşçı hücrelerinin bölgede toplanması ile iltihabın varlığı)
- Kızarıklık(immün sistem hücrelerinin kan hücreleri ile birlikte bölgeye gelmesi ve burada kan birikmesi)
- Sıcaklık artışı(hissedilebilir olmasa da, buradaki acının asıl kaynaklarından birisi de vücut sıcaklığının bu alandaki kan akışından dolayı artışıdır)
- İltihaplı akıntı
- Batma hissi(dönen ya da başka bir bölgeden gelen kıl kökünün deri tabakasına batması)
- Oturmakta güçlük
- İltihaba bağlı kötü koku
- Kalça kısmında dokunmaya karşı aşırı duyar
Kıl dönmesi belirtileri, doktor tarafından kolaylıkla gözlenip kıl dönmesi teşhisi konabilir. Bunun yanında yaygın olarak birçok hasta, kıl dönmesi belirtilerinin sınırlı olması nedeniyle bu rahatsızlığı teşhis edebilmektedir. Genellikle cerrahi uygulamalar ile tedavi edilebilen kıl dönmesi, hastanede kısa süreli bir yatış gerektirebilir. Her hastanın özel durumuna ve kıl dönmesinin vücudun hangi bölgesinde olduğuna göre spesifik bir müdahale gerekebilir.