Mide Kanseri

İçindekiler
1. Genel Tanıtım
2. Belirtiler
3. Mide Kanseri Teşhis ve Tedavisi
4. Mide kanseri tanısı için endoskopi şart
5. Mide kanserinde hangi şikayetler olur? Hangi hastalıklarla karışır?
6. Mide kanseri tanısında endoskopi dışındaki tetkik ve tahliller yeterli mi?
7. Hastalar neden endoskopi yaptırmıyor?
8. Kimler endoskopi yaptırmalı?
9. Mide kanserinde tedavi
10. Mide kanserinin kapalı ameliyatı nedir?

Genel Tanıtım

Mide kanseri, her ne kadar görülme sıklığı diğer kanser türlerine göre yıllar içerisinde azalsa da, kısmen önlenebilir bir kanser türü olması açısından önemini koruyor. Kanser henüz oluşmadan önlenebilmesi noktasında ciddi atılımlar sağlamış durumda. Mide kanserinin nedenlerinden biri, ve en önemlisi, olarak Helicobacter pylori isimli bakterinin saptanması ve bu bakterinin antibiyotiklerle tedavi edilebilirliğinin gösterilmesi, mide kanseriyle mücadelenin mihenk taşı konumunda.
Ancak H. Pylori’nin eradike edilmesinin (antibiyotiklerle ortadan kaldırılması) mide kanserini tamamen önleyeceği konusunda kuşkular var. H. Pylori midenin habis hastalıkları arasında sayılabilecek lenfomaya da öncülük ediyor.

Belirtiler

Mide kanseri genellikle sinsi ilerleyen ve belirtilerini verdiğinde çoğunlukla ileri evrede tanısı koyulan bir hastalıktır. Diğer taraftan ise belirti verse dahi, yakınmalar pek çok diğer hastalıkta da görülebileceğinden, hastalar tarafından göz ardı edilebiliyor.

Mide Kanseri Belirtileri Arasında
  • kilo kaybı,
  • karın ağrısı,
  • bulantı-kusma,
  • iştahsızlık,
  • yutma güçlüğü,
  • kanama
  • erken doyma
  • ülseri andıran ağrı

Mide kanseri tanısı için endoskopi şart

Fatime hanımın hikayesi için tıklayınız

Fatime Sağlam 60 yaşında ve iki yıldır mide ağrısı şikayetleri çekiyor. Şikayetleri ilk etapta bir şişkinlik, mide bulantısı, hazımsızlık ve sanki boğazıma bir şey takılıyor gibi bir his şeklinde oluyormuş. Mide şikayetleri, gaz, bulantı, hazımsızlık, geğirti gibi çok genel şikayetler şeklinde olabiliyor. Bu şikayetler mide kanserinde olabildiği gibi diğer hastalıklarda da görülebilir.

Mide kanserinde hangi şikayetler olur? Hangi hastalıklarla karışır?

Mide şikayetleri, kanser ve ülser gibi hastalıklarda olabileceği gibi, gastrit, reflü ya da safra kesesi hastalıkları ile de görülebilir ve bu hastalıklar ile de karışabilir. Bu hastalıkları birbirlerinden ayırt edebilmemiz için elimizdeki en etkin teşhis yöntemi endoskopi incelemesidir. Endoskopi, ışıklı bir aletle midenin içerisine girilerek mide duvarlarının içerisini inceleme yöntemidir.

Fatime hanım sonunda doktora gitmiş. Doktor ilk etapta ultrason ile muayene etmiş ve bazı mide ilaçları verilmiş. Bu sürede kendisine mide tümörü şüphesi ile endoskopi yaptırması tavsiye edilmiş. Ama Fatime hanım endoskopi yaptırmaktan çekinmiş ve mide şikayetini ihmal etmiş. İlaçlar da şikayetlerine iyi gelince bu süreç uzamış. Mide ağrısı şikayetleri artan Fatime hanım iki yılın sonunda endoskopi yaptırmaya karar vermiş. Yapılan endoskopide kendisine mide kanseri tanısı koyulmuş.

Mide kanseri tanısında endoskopi dışındaki tetkik ve tahliller yeterli mi?

Mide tümörü tanısında endoskopi dışındaki tetkik ve tahliller kesin tanı sağlamıyor. Genel sağlık taraması amacıyla yapılan kan tahlilleri, tümör markırları (tümör belirteçleri), bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi ve manyetik rezonans gibi bir çok yaygın kullanılan ileri görüntüleme teknolojileri mide kanserinin tanısında yetersiz kalıyor. Bir kişi bunları düzenli olarak yaptırsa bile tanı çok geç evrede fark edebilir. Tanıda gecikmeyi engellemenin tek yöntemi endoskopi yaptırmaktır.

Hastalar neden endoskopi yaptırmıyor?

Hastaların endoskopi yaptırmayı ihmal etmesinin birkaç nedeni olabilir. Birincisi işlemin kendinden korkmaları, ikincisi kötü bir hastalık tanısı almaktan olan korkuları, bazen bu tetkikin yapıldığı yerlerden uzak bölgelerde ikamet etmek gecikmelere neden olabilir. Son olarak ta bu dönemlerde koronavirüs nedeniyle hastanelere başvurma ve tanı yöntemlerine ulaşmadaki güçlükler nedeniyle tümörlerin teşhisinde gecikme yaşanıyor. Bu durum ileri evrelerde tümörle karşılaşmanıza neden oluyor. Oysa endoskopinin zamanında yapılması gerekiyor.

Kimler endoskopi yaptırmalı?

50 yaş üzerinde herkesin düzenli olarak endoskopi yaptırması gerekiyor, çünkü 50 yaş sonrası mide kanseri riski anlamlı düzeyde atıyor. 50 yaş altında şikayetleri olan kişiler de endoskopi yaptırmalı. Herhangi bir şikayetiniz yoksa ve 50 yaş altındaysanız mide kanserleri açısından çok yüksek risk altında sayılmazsınız. Bu mide kanseri olmadığınızı garanti etmez ama ihtimal olarak çok düşüktür.

Hiç bir şikayeti olmayan, ailesinde mide kanseri olmayan ve 50 yaşın altındaki herkese endoskopi yaptırmasını önermiyoruz. Ama bir mide şikayetiniz varsa, eğer 50 yaş üzerindeyseniz veya ailenizde bu tür mide tümörleri varsa o zaman hiçbir şikayetiniz olmasa bile endoskopi tetkikini mutlaka yaptırmalısınız.

Mide kanserinde tedavi

Mide tümörü tanısı patolojik olarak ta teyit edilmiş olan hastamız Fatime hanım ameliyat için bize başvurdu. Mide kanserinde esas tedavi olarak cerrahidir. Tümörün ve çevresindeki lenf bezlerinin çıkartılması gereklidir. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde vücutta herhangi başka bir yere yayılma tespit edilmedi. Mide tümörü için kapalı yöntem yani laparoskopik cerrahi planlandı. Ameliyat başarılı geçti ve hastamız kapalı ameliyat yönteminin de avantajları ile kısa sürede iyileşti ve taburcu oldu.

Mide kanserinin kapalı ameliyatı nedir?

Mide kanserlerinin tedavisinde gerçekleştirdiğimiz kapalı ameliyatla midenin bir kısmı alınıyor. Midenin bir kısmı çıkarıldıktan sonra hastamızın yeniden yemek yiyebilmesi için midenin yerine bağırsaklardan yeni bir mide yapıyoruz. Bu hastanın rahatlıkla yemek yemesine imkan veriyor. Mide kanserlerinin kapalı ameliyatlarında şah damarının dalları arasındaki lenf bezlerinin çıkartılması gerekiyor bu lenf bezleri laparoskopi ile tecrübeli ellerde başarıyla çıkartılabiliyor.

Kapalı mide ameliyatı hem daha konforlu hem de güvenli. Bu konuda tecrübeli cerrahlar tarafından uygulandığında karnı açmadan bu hastalıktan kurtulma imkanı sağlıyor. Küçük deliklerden girilerek yapılan bu teknikte büyütmeli kamera görüş sistemleri kullanılıyor. Ameliyat sonrası yarada açılma, yarada enfeksiyon ve ameliyat yerinde fıtık olma ihtimali bu sayede çok azaltılmış oluyor.

Hastamıza geçmiş olsun

Hemen Ara