Safra kesesi veya safra yolu (Klatskin) kanseri
Klatskin tümörü, karaciğer hilusunda ya da safra yollarında ortaya çıkıp yayılabilen kötü huylu bir kanser türüdür. Safra yolu kanseri olarak da bilinen bu tümör çeşidi, safra kanallarında ya da karaciğerin içerisinde yer alan epitel dokuda oluşur.
Kötü huylu bir tümör olmasına rağmen sık rastlanılmayan safra yolu kanseri, genellikle 50 yaş üzeri insanlarda ortaya çıkmaktadır. Fakat bu hastalık, gençlerde de gelişebilmektedir. İstatistiki olarak erkeklerde görülme olasılığı kadınlardakine nazaran daha yüksektir.
Klatskin Tümörü Çeşitleri Nelerdir?
Safra yolu kanseri, tümörün oluştuğu safra yolu bölgesine göre farklı adlandırmalara da sahiptir.
Intrahepatik Kolanjiyokarsinom: Bu kanser türü, karaciğerin içinde yer alan safra yolu kısımlarında oluşur. Çoğu kez bir karaciğer tümörü olarak da adlandırılmaktadır.
Hiler Kolanjiyokarsinoma: Karaciğerin dış kısmına yakın olan bölgedeki safra yollarında ortaya çıkan tümördür.
Distal Kolanjiyokarsinoma: Bu tümör türü ise ince bağırsak kısmına daha yakın olan safra yollarında gelişmektedir.
Genellikle geç farkedilen safra yolu kanseri, tedavi edilmesi güç bir kanser türüdür. Bundaki en büyük neden ise geç teşhistir. Hastalık teşhis edildiğinde, gerekli önlemlerin alınması ya da medikal müdahalenin yapılması çok geç olur. Bu durum da, klatskin tümörü ile ilgili en belirgin özelliklerden birisidir.
Klatskin Tümöründe Hangi Semptomlar Görülür?
Geç tespit edilse de, safra yolu kanserinin belirtileri mevcuttur. Bu semptomlar şöyle sıralanabilir:
- Rengi beyaza kaçan dışkı
- Aşırı kilo kaybı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Karın bölgesinde ağrı
- Ciltte kaşıntı ve sararma
- Göz akının sararması
Eğer yukarıda verilmiş olan semptomlardan bir ya da birkaçını şiddetli bir şekilde yaşıyorsanız size en yakın sağlık kuruluşundaki gastroenterologa görünmelisiniz.
Klatskin Tümörü Neden Ortaya Çıkar?
Kanser hücreleri, aslında vücudumuzun kendi hücreleridir. Fakat hücre DNA’sında meydana gelen mutasyonlar sonucunda hücreler kanserli hücrelere dönüşebilir. Bu zararlı mutasyonların ortaya çıkmasında radyasyon ve kimyasal etkiler ön plandadır. Fakat genetik yatkınlık da önemli bir etken olarak karşımızda duruyor. Safra yolunda yer alan doku hücrelerinde DNA’daki mutasyon sonucu durdurulamaz bir hücre bölünmesi ortaya çıkar. Bu kontrolsüz kanser hücreleri ise çoğalarak burada bir tümörün oluşmasına neden olur.
Klatskin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?
Her kanser türünde olduğu gibi klatskin tümörüde tedavi edilebilir. Tedavisi zor olsa da bazı tedavi yöntemleri, doktorlar tarafından planlanarak uygulanır. Her şeyden önce doktor ve ekibi gerekli medikal görüntüleri ve kan tahlillerini göz önünde bulundurarak bir yol haritası belirler.
İlk yapılabilecek müdahalelerden birisi de, kanserli dokuların alınmasıdır. Eğer çok ileri boyutta olan bir tümör yayılımı mevcut değilse, belirli bir safra kanalı kısmı alınır. Daha sonra kesilen kısmın dışındaki kanal uçları birleştirilir. Eğer kanser karaciğere, lenf bezlerine ya da pankreasa da sıçramış ise bu durumda, bu bölgelerden de tümörlerin çıkarılması gerekebilir. Fakat bu durum çok ileri fazlarda gerçekleşmektedir.
Bir diğer müdahale örneği ise yeni bir karaciğer naklidir. Hastanın dokuları ile uyumlu bir karaciğer bulunduğu takdirde nakil gerçekleşebilir. Fakat bu durumda hastalık yeniden nüksedebilmektedir.
Kanseri kimyasal ilaçlar ile yok etme yöntemi olan kemoterapiise bir başka seçenektir. Bu seçenekte ise kanser hücreleri ile savaşmak amacıyla pek çok ilaç kullanılır. Piyasa değeri çok yüksek olan ve yan etkileri fazla olan bu ilaçlar, kanserli hücreler ile savaşırken insanlara da zarar verebilmektedir. Fakat kanserin öldürücü gücüne karşı kullanılmak zorundadırlar. Kemoterapi, daha çok ileri evrelerde, hastalığın belirtilerini yok etmek ya da tümör ilerleyişini yavaşlatmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Radyoaktif ışınların(X ışınları) ve protoların kullanılarak uygulandığı radyasyon tedavisi ise doğrudan kanserli hücreleri öldürmek için tercih edilebilmektedir. Fakat, vücudunuza gönderilen radyasyon diğer hücrelerinizi de olumsuz etkilemektedir.
Fotodinamik tedavi de, akıllıca keşfedilmiş ve etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemde ışığı takip edebilen bir antitümör kimyasalı vücuda enjekte edilir. Daha sonra kanserli hücrelerin olduğu bölgeye lazer ışınları gönderilerek, bu savaşçı kimyasalların bölgede toplanması sağlanır. Böylece hedef kanser hücreleri, doğrudan kimyasal ile yok edilir.
Klatskin tümörü tedavi yöntemleri, hastalığın evresine ve hastanın durumuna göre belirlenir. Her hastaya özel tedavi yöntemi uygulanır.